2017. január 24., kedd

Mi Atyánk

Új zene jelent meg a zenei palettánkon…
A korábbi Ave Maria egyházi témájú zenénk folytatásaként további ihlet révén még a múlt év karácsonya előtt megszületett annak zenei testvére a Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy… című alkotásunk. Ezzel az Örökbecsűek/Dallamokkal ölelt imák című zenei sorozatunk második darabja látott napvilágot.
A Mi Atyánk ugyanolyan szereposztásban, hangszerelésben, hangnemben került rögzítésre szoprán-tenor énekhangra és templomi orgonára. A zene az orgonán megszólaló mélyhangú harangszóval indul, ezt követi az ének refrénje orgonával, majd a szoprán-tenor kórus és orgona egyszerre zengi végig mondanivalóját. Az énekek és az orgona szóló ága az ima magyar szövegének megfelelően ritmizáltak.  A zene érdekessége, hogy a kezdetben megszólaló harangok az egész imát végig zengik, ezzel különleges telt hangzást adnak a zenei gondolatnak. A zene szervesen öleli át a szépséges, örökbecsű imát, és további érdekessége egy visszhangosnak tűnő párbeszédes szöveg forma alkalmazása…
Mindemellett fontosnak tartottuk, hogy a darab latin nyelven is elkészüljön, és a zene ehhez is igazodjon, ami csekély ritmuseltéréssel szintén meg is valósult. Ez a Pater noster, qui es in caelis címmel jelent meg, elsősorban a külföldi hallgató közönség számára. Itt ennek szövegét adjuk közre.
Hallgassák, nézzék ezt az imát is olyan odaadással, amilyen szeretettel ajánljuk:
Jártó Róza és Derkovats Gyula

PATER NOSTER
Pater noster, qui es in caelis,
sanctificetur nomen tuum.
Adveniat regnum tuum.
Fiat voluntas tua, sicut in caelo et in terra.
Panem nostrum quotidianum da nobis hodie,
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris.
Et ne nos inducas in tentationem,
sed libera nos a malo.


Amen.


Letöltés:

Videó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése