2022. november 19., szombat

NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA (II)

 


NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA (II)

 

Még egyszer a Négy évszak rapszódiáról…

Soha korábbi életemben nem gondoltam arra, hogy egyszer megszólal majd az én szimfonikus rapszódiám. Mérnök emberként a zenével kedvtelésből foglalkoztam, és ez kimerült abban, hogy vásároljak bakelit és CD lemezeket, kottákat: hallgassak lemezeket, hangversenyeket…

És véletlen, vagy nem, de nyugdíjas koromban megismerkedtem Debreczeniné Jártó Rózával, aki szó szerint magával ragadott a művészetbe. Mindketten megéreztük, hogy alkotó kapcsolatban szinergikus erőink megsokszorozódnak, így vállaltuk a közös erőfeszítéseket, hogy igazi alkotó-páros váljék belőlünk, méghozzá két nagy témában: könyv- és komolyzene írásban és kiadásban. Mindkét alkotásmód összetett, sokrétű, embert-próbáló feladat. De megszületett a Róza & Julius kiadónk, és folyamatosan fejlődött a mai napig. Eddig 10 könyvet és 10 lemezt adtunk ki, mindenfajta külső anyagi támogatás nélkül. A műveinket és az azok köré vont események felvételeit, az internet megosztóin is megjelentettük, link hivatkozásokként, hogy később is vissza lehessen olvasni, hallgatni.

Nem elég a művet megalkotni és aztán azt másokkal javíttatva, szerkesztve kiadásra bocsátani. Mi ketten, az alkotás mellett minden kiadói feladatot magunk végeztünk el, sok- sok türelemmel, időráfordítással, csak a nyomdai, lemezgyártói feladatokat bíztuk jó nevű külső cégekre.

Róza ragadott magával, hogy lépjünk be különböző Művész Körbe, Egyesületbe, és ezekkel megismerkedve többszáz művész barátra találtunk. Minden társaság más módon szervezi a közösségi életét, másként oldja meg feladatait, így mindegyiktől sokat tanultunk. Különösen ösztönző számunkra a Nyírségi Gondolat, ahol majd egy évtizede vagyunk már, és kéthavi gyakorisággal várják tőlünk az alkotásokat, publikálásra. Ezt tükrözi a mostani 61. számú zenei rovatunk is, és ugyanilyen az itt közölt szépirodalmi írások száma is.

Így jutottunk el a tízéves alkotói tevékenységünkben napjainkig, legutolsó könyvünk, A nyolcadik testvér, és CD lemezünk, a Négy évszak rapszódia kiadásáig, bemutatásáig. Mert a könyvnek is köze van a rapszódiához, és fordítva is, mert ezek az alkotások egyszerre, kettőnk által készültek, közös lelki és fizikai feltételek közepette.

Ez egy mérföldkő számunkra, itt álljunk meg egy picit.

Róza és Gyula ̶ köszönjük egymásnak ezt a szoros baráti együttműködést.

 ̶ És köszönjük mindenkinek, akik a művész életben ismerőseink lettek, alkotásaink olvasásával, meghallgatásával megtiszteltek bennünket.

Mindig jó szívvel gondolunk Rátok, barátainkra  ̶ szeretettel Róza és Gyula.

 

Elérhetőségek:

https://youtu.be/ZAbzj_K93Kc

https://youtu.be/JfsRcg85s1c


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése