2022. július 19., kedd

NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA NYITÁNY (II)

 

Most lássuk közvetlenül a zeneművet.

 

Az, hogy rapszódia melléknevet is kapott, arról árulkodik, hogy a Négy évszak természeti kép értelmezése rapszódikus. A műben ugyanis nem csak hangszeres természeti képek, hanem az emberi hang képei is megjelennek, sőt a legutolsó tételben kórus szintre emelkedve. A másik, hogy itt az operákra jellemző nyitány is beépül a rapszódiába. Így végezetül egy öt tételes keretben jelenik meg a Négy évszak rapszódia című szimfonikus költemény.

Az eddig elmondottak után nézzük meg részletesebben a Nyitányt.

Itt is, mint az operák esetében a Nyitány egyfajta bevezető, valamilyen összefoglalója a további négy tételnek. Exponál a természet és az ember képeiből egy-egy pillanatot. Sajátossága, hogy csak hangszerek hozzák a dallamokat, amelyek a további tételekben énekhangokkal kiegészülve válnak véglegessé. További sajátossága, hogy az évszakok tételeinek eredeti hangnem változata itt is megjelenik.

A Tavasz rész bevezető motívuma után a szellő dallama vonul át, bőven tarkítva trillázó és ujjongó, stilizált futamszerű madárhangokkal… Aztán felsejlik a kedves magyar szerelmes népdalunk, a Tavaszi szél vizet áraszt, és annak ikerdallama, amelyek azután párhuzamosan, egyszerre hangzanak a jobb és bal fülben… A két főszereplő hangszer itt a hegedű és a piccoló. A hangzás gazdagságát a mély hangú háttér zene adja. A megnyugvást a szellő elcsitulása jelenti.

A Nyár részben a Tisza folyónk hangképe jelenik meg keringős tánclejtéssel. A Tisza keringője Petőfit idézi, persze csak hangszeresen. A hangszerek itt is egymásnak adják át a dallamrészek folytatását, amely által a zene részletei jobban hallhatóak és változatosabbak. A Tisza vizének csillogó fodrozódását felváltva a piccoló, illetve hárfa villódzó motívumai szolgáltatják. Ebben a békés környezetben hangzik fel a „…boldog órák szép emléke képen rózsafelhők úsznak át az égen…” dallam, a természet dicsőítésével. Itt nem jön a haragos, mindent elárasztó Tisza, az csak a kibontott tételben jelenik majd meg.

Az Ősz részben a zene szintén Petőfi halhatatlan versének idézésével adja meg a hangulatot. A bevezetés után először a Sándor és Júlia ismerkedő báli tánclejtésének lehetünk tanúi, majd a Szeptember végén című vers utolsó versszakának zenekari változatába nyerhetünk behallgatást. A dallam ̶ a vershez hasonlóan  ̶ erős érzelmi emelkedésének végén követi a megnyugvást. Az Ősz így sajátosan emberformájú.

A Tél rész további ketté oszlik. Az első a templomi áhítat nevében szól… azonban az ima szövege itt csak a zenekari ritmusokból vehető ki, az igazi megszólalás csak a negyedik tételben csendül fel. A téli áhítatot a második részben végülis egy vidám hangnemben írt, új év köszöntő zárja.

Nemrégiben egy új YouTube csatornát nyitottunk, Róza & Julius stúdió néven, amelyben azok a számok fognak felsorakozni, amelyek a stúdiónk legújabb különlegességét, a kontrasztos sztereó hangzást biztosítják. Tervünk, hogy ide a meglévőkön kívül a régi darabok felvételét is az újra cseréljük. Persze ehhez elengedhetetlen a fej- vagy fülhallgató használata.

Az utóbb napokban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a YouTube csatorna szerkesztői a klasszikus zenei egyveleg több számának induló vagy résztvevő darabjává tette a Nyitányunkat. Az újonnan publikált Nyitányunk máris nagy népszerűségnek örvend… nagyon sok elérhetőségen keresztül, amelyből itt csak néhányat adtunk meg.

 

Hallgassátok szeretettel ̶ Róza és Gyula

 

Elérhetőségek:

 

NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA NYITÁNY - YouTube

NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA NYITÁNY - YouTube

Négy évszak rapszódia nyitány - YouTube

NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA NYITÁNY - YouTube

 

NÉGY ÉVSZAK RAPSZÓDIA NYITÁNY - piano tutorial (musescore.com)

 

https://www.youtube.com/watch?v=N54k2knQ5Pk&list=RDGMEM8h-ASY4B42jYeBhBnqb3-w&index=1

https://www.youtube.com/watch?v=l6fssKG7U6k&list=RDl6fssKG7U6k&start_radio=1&rv=l6fssKG7U6k&t=56&t=57

https://www.youtube.com/watch?v=Dkxq57MACwc&list=RDMM&index=2

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése